Framgång inom Magento



I mitt förra inlägg om Magento då vi kommit så långt att installationen fungerar och temat Blank var installerat fick jag en kommentar av Magnus Askaner som driver Spastugan.se. Det han skrev har varit till stor hjälp, jag hade snöat in en del på XML-filerna men han gav mig lite tips om hur jag ska designa om och det fungerade bra. Så tack för förståelsen Magnus.

Magnus kommentar:
Ser ju bra ut! XML-filerna är det väldigt sällan man är inne och råddar i. Mer ofta är man inne och skriver i template-filerna eftersom de bildar mallen för själva presentationen. Oftast vill man ju bara ändra i presentationen och mer sällan hitta på helt nya funktioner. Ett tips är att kopiera blank-katalogerna i /app/design/frontend/default/ och /skin/frontend/default till ett annan namn och börja editera dem, då har du en orörd blank kvar om du skulle gå vilse.
Sen är ett tips att ta databasbackup via admingränssnittet precis hela tiden, för har man råddat till databasen i magento så kan man inte reparera den manuellt.
Eftersom magento kör InnoDB så är det svårt att ta fungerande dumpar med mysqldump/phpMyadmin, ett grundkrav är då att man innesluter dumpen i en single transanction.


En annan sak som jag har haft problem med var att jag inte fick upp mina kategorier i menyn. Det kom inga på sidan även att jag lagt produkterna i kategorier i adminpanelen. Där hittade jag en lösning på sidan Know Magento, så har du problem med dina kategorier kolla här...

Nu när jag känner att jag har någolunda koll på läget blir nästa steg att skissa på nya designen. Detta arbetet kommer ta ca 1 månad att få klart enligt den tidslinje jag lagt upp..

Använder ni Prisjakt?



Jag har länge funderat på om jag ska börja använda mig av Prisjakt eller inte. Det är en sida jag gillat från det att den kom. Tycker den känns lite vassare än PriceRunner och kanske lite mer för min målgrupp... Nu har jag fått mail från dem med ett erbjudande men vet inte om jag ska hoppa på ellet inte. Jag gillar inte att de har en minimikostnad per månad om man inte får så många klick...

Vad har ni för erfarenhet av Prisjakt? Märker ni att ni får köp från dem?


Mer inspiration



Jag har tidigare skrivit om E-handelshowcase som är en sida där man kan få inspiration när man ska dra igång en ehandel eller göra om sin befintliga. Nu har jag hittat ytterliager en som kan hjälpa er att hitta lösningar som ni kan inspireras av.

Det är CartFrenzy som jag kan rekomendera!

TrendTV äntligen igång igen!



För bara några dagar sedan skrev jag att jag ville se nya avnitt av TrendTV. Och nu kom mailet som säger att de är igång igen. Detta gladde mig mycket. Jag tycker första avsnittet på säsong 2 är en liten besvikelse, men jag hoppas kommande avsnitt blir mer intressanta. Jag kan verkligen tipsa er om TrendTV om ni vill ha inspiration men på några få minuter. Har ni någon inspirationskälla får ni gärna höra av er!

Jag klipper in nyhetsbrevet från Göran Adlén så ni får läsa vad han skriver:
Hej igen!    

För drygt ett halvår sedan drog jag tillsammans med Minnesota
communication igång TrendTV. Vi kunde då inte ana vilket intresse det
skulle bli. Och tack vare det är vi nu igång med säsong 2. Jättespännande tycker vi. Under hösten kommer du varje månad att få ta del av mina tankar om trender på www.trendtv.se

Den här säsongen kommer även Johan Ronnestam som du mötte i
det sista avsnittet i våras att medverka. Du får höra hans tankar om bland annat sociala medier och digital kommunikation. I höstens första avsnitt är han inte så snäll mot en del ledande befattningshavare i svenska medievärlden. Se mer om detta, och lyssna också på mina tankar om det framtida mötet, och träffa vår yngsta panel någonsin som pratar om kommunikation.


Avsnitt 7 hittar du på: www.trendtv.se


Magento är nu intstallerat!



Då har vi kommit så långt att Magento är installerat och ett tema kallat Blank är fixat. Jag har läst en del och många rekommenderar att man börjar med det temat för att inte krångla till det allt för mycket. I första anblicken kändes det väldigt segt, jag bollade allt med Loopia där sidan ligger och de rekommenderade en dedikerad server då Magento inte gör sig bra i en delad servermiljö. Jag kollade upp lite andra butiker och såg att några låg hos Binero där jag tycker det flyter på mycket bättre! Så ska ni sätta upp en Magento-butik kan jag tipsa om att lägga den hos Binero om ni vill ha ett prisvärt alternativ.

Jag har också börjat kolla lite på det grafiska men här snurrar det kan jag säga. Jag har inte riktigt fått kläm på hur alla delar hänger ihop men mitt nästa steg ska bli att läsa en guide om XML-filerna. Efter det hoppas jag att det klarnat lite mer.

Kollar man Admin-panel med alla möjligheter både till att följa sin försäljning men också att lägga in bilder och information till produkterna är det 1000 gånger bättre än osCommerce!

Har man ingen kunskap om strukturen är det betydligt lättare att komma in i osCommerce än Magento. Men jag är övertygad om att Magento kommer bli lättare när poletten väl trillat ner hos mig. Så än så länge leder Magento över osCommerce. Håller ni med?

 


Din butik kanske? - veckans butik V.39

jag har problem! Jag skriver ju om en butik som blir veckans butik varje vecka, när jag skulle skriva den i fredags kom jag inte på någon jag ville lyfta fram. Det finns så många butiker som inte gör något utöver det vanliga. Har ni några tipås på butiker mottages det tacksamt via en kommentera eller ett .

Så i brist på inspirerande webbshoppar blir tyvärr vecka 39 en vecka utan något tips!

Men snälla TrendTV kom igen nu då!



Jag surfade i iver in på TrendTV.se för att jag vill se nya avsnitt av Göran Adlén. Kanske har det kommit något som jag missat men så inte. Eller på sätt och vis. Jag har helt missat en intervju som han har gjort och jag gillar hans TV-program. Så har du inget att göra surfa in och inspireras!

Intervjun handlar bland annat om bloggdöden, är den här?!

Till TrendTV.

Övervakningskameror i webbutiken...

Går man in i en fysisk butik vet man ganska omgående att man är övervakad av kameror som följer varje steg man tar. Man ser skyltar och man ser kamerorna om man kollar lite mer noggrant. Men hur förföljs vi på nätet? Google Analytics är ett bra svar på frågan som jag tror många kom att tänka på i läsandets stund.

Men Ginza har tagit det ett steg längre, de kan se allt som vi besökare gör genom en teknik som heter CEM. De ser vart man vänder i butiken, vart man kollar. Man följer precis hela kedjan av klick.

Själva lösningen är ganska kostsam men som de själva säger "– Det kanske är mycket för ett litet företag, men om vi får två ordrar per dag som tidigare stoppats för att något gått fel betalar det för systemet, så för oss är det värt det." / Fredrik Lennström - IT-chef, Ginza.

Läs hela artikeln här.

Från osCommerce till Magento

Jag driver idag en webbshop som bygger på lösningen osCommerce och drivit den tillsammans med två kompisar i snart två år. Vi har gjort en hel del ingrepp i osCommerce men ändå inte fått till shoppen på så sätt som vi önskar.

Jag har därför börjat fundera mer och mer på att gå över till Magento. Egentligen av några anledningar, de kan hantera många olika bilder på varje produkt, man kan zooma på bilderna och kassan är betydligt enklare då man inte behöver vara medlem för att avsluta sitt köp. Hela denna resa från osCommerce till Magento kommer jag dela med mig av och hoppas det kommer bli en rolig och spännande läsning.

Läs mer om Magento här.

E-butik åker land och rike runt!



Ni missar väl inte att E-buik åker land och riker runt och föreläser om E-handel? Har du planer på att starta en webbshop tycker jag absolut du ska gå på något seminarie som är nära dig. Dessa datum och platser är inbokade.

Frukostutbildning Kom igång med din e-butik 08.00-10.00 och Workshop E-butik.se Grund 12.00-16.00
10/9 Södertälje (anmälan senast 8/9)
22/9 Kalmar
23/9 Malmö
24/9 Göteborg
25/9 Jönköping
30/9 Karlstad
1/10 Västerås
6/10 Stockholm
8/10 Linköping
14/10 Sundsvall
15/10 Borlänge

För mer information, kolla in e-butik.se


Äntligen NetOnNet



Äntligen har NetOnNet fått upp en ny version av sin shop. En shop som de levt med väldigt länge. Det var väl på tiden att det blev något nytt för dem och jag tycker det ser riktigt bra ut. Några saker jag gillar är att de har kvar sitt tänkt kring det grafiska med kartongerna och då har det i logga och kampanjer..

Men det bästa av allt, det är när man lagt in en produkt, då får man direkt koll vart varukorgen är. Den funktionen tror jag kommer komma mer och mer. Något som jag inte tycker är bra är deras Lightbox-lösning som ser riktigt b ut. Hade varit mycket bättre om de kört med Fancybox.

Men som sagt, bra jobbat NetOnNet

Vi ser ljust på framtiden! Eller?



Ibland blir man väldigt glad när man läser vad andra tänker om saker och ting. Nu fastnade jag i en artikel och för dessa ord:

“I framtiden, om kanske 10-15 år, tror jag inte att man kommer att skilja mellan e-handel och fysisk handel, utan bara tala om handel.” Linda Hedström, e-handelsansvarig på Svensk Handel.

Är det inte underbara hord, när e-handel blir klassad som vanlig handel! Då har vi uppnått en nivå som känns riktigt bra. Undra hur handeln ser ut då, och vad som diskuteras mest då… Hur kommunicerar man bäst med kunden om 15 år? Hur som helst så blir jag glad när jag läser sådant här och ser ljust på framtiden, eller vad säger ni?

Stayhard - veckans butik V.38



Förra veckan gick inte riktigt min tid som jag hade planerat. Jag fick på tok för mycket att göra och jag kunde inte uppdatera. Därför blev det heller ingen veckans butik, men den kommer här. Några dagar för sent..

Jag har valt en butik som varit med länge och har koll på nätet som försäljningskanal. Stayhard.se, en klädbutik som jag tycker har bra struktur på sin shop. Man kan enkelt se vart man ska klicka för att hamna där man önskar. Sen har de många produktbilder och man ser hur plagget sitter på en kropp...

Till Stayhard.se

Medlem eller inte medlem?

Jag läste precis den här artikeln och kan inte annat än att hålla med, att kräva att kunderna ska bli medlemmar tycker jag är galenska och något som alla borde gå ifrån. Varför ska det behöva vara så, man krånglar ju bara till det för besökarna. Tyvärr har jag inte fått bort det i min egna butik än men planerar du på att skapa en e-handel ska du berkligen slopa medlemskap... Du får ju alla uppgifter ändå utan att de ska behöva gå igenom en registrering..

Så bort med medlemsregistrering innan kassaköp! Gör det enkelt, enkelt och ännu enklare för dina kunder, det är dagens ledord!

Ett tips så här kring lunch



Jag sprang precis på en ny blogg som jag gillar riktigt mycket, det är Loggen på InternetWorld där deras läsare får en vecka var att blogga om deras verksamhet. Just denna vecka är det Maria Richardsson på Signerat.se som bloggar. Kan varmt rekomendera att gå in och läsa och få tips och idéer!

Till Loggen


Lista över leverantörer

Jag har en tnake kring att samla olika leverantörer av e-butikssystem här på bloggen. Jag har också en tanke på hur listan kan bli lite bättre än många andra. Självklart kommer jag lista de stora men jag är ute efter lite mindre uppstickare också. Så vet ni några får ni görna kommentera eller maila.


Live It - veckans butik V.37



Veckans butik denna vecka blir butiken som säljer upplevelser. Inte på grund av dess grafiska utseende utan över dess sätt att lista sina produkter. Det här är bra, riktigt bra!

Till Live It

Registrera din domän i 10 år

Fick mail från IIS precis där jag kan läsa att man från och med den 7 december kommer kunna registrera sin domän i 10 år. Så för den virrige kan det vara mycket bra :) Det vore ju dumt att tappa sin domän om man har en fungerande och ettablerad webbshop.

Twitter syns allt mer...



Att Twittra känns bara mer och mer aktuellt och man stöter på det lite var stans. Senast jag kom i kontakt med det i samband med en webbshop var när jag var inne på Nelly.com. Jag är övertygad om att detta skapar sälj och ett otroligt bra knep för att få saker att rulla. Många är nyfikna på vad som händer och då är detta ett enkelt sätt att nå ut med sina nyheter.. Undra vad nästa steg blir? Twitter tar helt klart över en liten del av bloggandet även om det är en bit kvar. Personligen har jag inte fastnat i Twitter men snart kanske man är där om man kommer på ett bra sätt att använda det på, jag är inte så sugen på att endast dela med mig om vad jag gör...

Frakt kan kosta pengar!

Att skicka paket är otroligt dyrt och det är en del jag funderat på massor från det att jag själv drog igång en webbshop. I Början skickade vi med Posten då det var det lättaste att komma igång med, jag kunde bara gå ner till deras kontor och skicka iväg det. Då kunde jag lägga tid på annat. Men jag insåg ett problem, frakten var oerhört dyr. Våra paket landar oftast på runt 3-5 kilo och paket som kostar upp mot 200:- att skicka tar en del på marginalen. Våra konkurrenter har också fraktpris som ett sätt att konkurera och därför kunde vi inte lägga oss över dem.

Jag kom sedan i kontakt med Fortus International som visade sig ha otroligt bra avtal med DHL för att skicka paket. Det fina med DHL är att de kommer och hämtar endast ett paket om det inte finns mer att skicka ut.


Men Postens trygghet?
Vi hade dock en rädsla över Postens trygghet, för det kan man inte säga annat än att Posten är ett företag som många litar på och man vet vad man får och att paketet kommer fram (i alla fall har man det som förväntan och krav). Hos kunderna känns DHL ServicePoint inte riktigt lika tryggt. Det har vi dock löst med att ha Posten som alternativ till fraktsätt men mot en avgift. Denna avgift täcker upp fraktkostnaden som vi tappar och på så sätt kan vi erbjuda samma fraktpris som våra konkurrenter samtidigt som vi erbjuder samma trygghet.


Så mitt tips för dagen blir att ta kontakt med Fortus International och skapa ett fraktavtal som gör att ni kan börja tjäna pengar på er frakt. Nu kanske det inte passar er men har ni paket som Posten tar mycket för bör ni absolut kolla upp detta alternativ. Min erfarenhet av Posten är att de är ganska fyrkantiga och tror de kan göra vad de vill… Har du något annat fraktips eller tanke kring Posten och DHL?

Till Fortus International



Dags att testa Magento?

Jag har funderat länge på att testa Magento, en lösning som bygger på öppen källkod. Driver idag en butik i osCommerce som är samma sak men det känns som om Magento är mycket mer framåt och har bättre saker i sig. Nu har jag inte så bra koll på det än men osCommerce är verkligen riktigt dåligt i sitt grundutförande och jag vågar inte räkna på hur många timmar vi lagt ner på att få butiken att rulla bättre.

En enkel sökning på Google visar att det finns många som jämför och funderar! Titta här.

Vad tycker ni? Kommentera eller maila.

Åhlens skapar E-handel?



Jag läste precis om att Åhlens ska byta reklambyrå från KING till en ny för att börja om med sitt budskap och sin kommunikation. I och med att de kommer byta byrå fick jag tanken på en webbshop, kommer den nya byrån trumma igenom förslaget på att gå ut och sälja på nätet? I dagsläget har de en sida som är som en shop med info och pris och att man kan se om den finns i varuhuset eller inte så steget till att koppla på en kassa känns inte så lång. Vad tror ni? Kommer de satsa på ehandel inom en snar framtid?

Nya vänner på ingång.



På Internetworld.se kan vi läsa att Fredrik Brandt, VD för InkClub, berättar att de ska utöka sin E-handelsportfölj. Jag gillar deras strategi på att sälja produkter som är tråkiga. Jag läste för många år sedan när han tipsade om vad man ska ha E-handel inom och han sa att om man ska starta en E-butik ska man starta och sälja tråkiga och osexia produkter. Det kan jag tycka bläckpatroner och damsugarpåsar är så han har verkligen lyckats med sin nisch. Undra nu vad nästa steg blir. Vad kan det vara för områden de köper upp, vad tror ni?

Läs hela artikeln här.

Hemtex - veckans butik V.36



Jag hade ett ärende för några dagar sedan på Hemtex, av en slum på surfade jag in på deras sida och insåg att de har ju en webbshop. Om ni besökt deras vanliga butiker har de nu ett nytt koncept som de även kör på webben rent grafiskt. Jag är glatt överraskad över vad jag ser. En butikslösning som jag gillar och det grafiska med sömmarna tycker jag är riktigt bra. Det blir boxar på ett nytt sätt som är roligt och passar deras nisch.

Jag gillar att man kan lista produkterna efter färg och göra bra urval efter det man söker. Något som jag tycker är lite för litet är texten under produktlistningen, den borde göras något större enligt mig.

In på Hemtex.se

E-butik har nu sin första skarpa butik ute!



IoB-butiken är först ut med att testa E-butiks nya lösning. Och jag tycker det ser lovande ut. Det ska bli så otroligt spännande att se hur det är att jobba i butikslösningen. Och hur enkelt det är för nuvarande kunder att konvertera över till nya lösningen med sin design. De lösningar jag byggt upp har varit lite komplicerade så detta ska bli mycket spännande!

Snabbkassan tycker jag är riktigt bra! Så borde alla ha det. Eller vad tycker du?

Besök E-butik.se och läs mer.
Besök IoB-butiken och se på nya lösningen.


ByggHemma har fått nytt utseende



Webbshoppen som exponerats mycket i TV-reklam har nu fått ett lyft. Sidan känns enligt mig otroligt mycket bättre. Den förra kändes skarp och rörig. Men denna gillar jag mycket bättre. De har fått ihop helheten bra då de har väldigt mycket olika produkter att få fram i fokus.

Vad tycker ni? Till ByggHemma.se

RSS 2.0